ElisaCichoracki Työelämän sydämelliset säkeet

Teollisuusliiton Riku yllätti! Jäi epäselväksi onko enemmän Tiku kuin Taku?

  • Teollisuusliiton Riku yllätti! Jäi epäselväksi onko  enemmän Tiku kuin Taku?

Teollisuusliiton Riku Aalto oli kolme viikkoa sitten lauantaina Ylen ykkösaamun vieraana. Osoitti olevansa jättipalkkansa arvoinen, edusti upeasti liittoaan. 

Esiintyjänä ay-pomojen ehdotonta huippua. Tamperelaistaustaisesta Rikusta voinee Tapparan voitonlaulun sanoin todeta, että toiset ay-pomot ”tulee kaukaa perästä”. 

Rikun verbaliikka oli sujuvaa, sanavalinnat harkittuja. Kelpaisi esiintymisensä puolesta minkä tahansa organisaation keulakuvaksi.

Rikulle tulee respektiä myös uskalluksesta. Ei pelännyt duunareiden reaktioita, kun antoi kehuja työnantajien neuvottelijoille. Kehuja sai myös pääministeri Sipilä. Vai tulkitsinkohan liian laveasti kun kertoi hyvistä suhteistaan Sipilään?

Rikun ”tarinointia” sitten onkin vaikeampi hehkuttaa. Riku päästettiin ”hyvistä” kysymyksistä helpolla. Haastattelija jäi kakkoseksi, tahallaan vai tietämättömyyttään. Ylestä ei koskaan tiedä. 

Pakko on palata haastatteluun, vaikka lomailun vuoksi vähän myöhässä ja antaa ylen kuvaan ja sanaan tarkennuksia.

Riku paljasti, että irtisanomissuoja heikentyi 

Ay-liike taipui syksyisessä ärhentelyssään. Se hyväksyi irtisanomissuojan heikennyksen jopa yli 20 hengen yrityksiä, kun hallituksen alkuperäinen esitys olisi rajannut muutoksen koskemaan vain sitä pienempiä yrityksiä. Viimeisin hallituksen esitys vain alle 10 hengen yrityksiä. 

Duunarit saivat lakkoilemalla huonomman lain kuin mitä hallituksen alkuperäisen esityksen kautta olisivat saaneet. Ay-pomot kuitenkin sen mitä itselleen eniten halusivat, kolmikannan.

Riidan ratkettua ay-pomot toistivat joka ”tuutista”, hillitäkseen duunareita, että mikään ei muutu. Ykkösaamussa Riku kuitenkin totesi, että Teollisuusliitto EI HYVÄKSY IRTISANOMISSUOJAN HEIKENNYSTÄ mutta nyt kun lainsäädäntöön on kirjattu vallitseva oikeuskäytäntö, niin Teollisuusliiton näkökulmasta JUURI MIKÄÄN ei muutu. Riku myönsi irtisanomissuojan heikentymisen ja muutoksen!

Rikulta jäi kertomatta syksyn ärhentelyn todellinen syy

Riku ei halunnut kertoa haastattelussa syksyn ärhentelyn todellista syytä. Miksi yhdestä vaivaisesta työsopimuslain irtisanomispykälästä koko ay-liike nousi takajaloilleen. Ja miten pieni pipero muutos hallituksen esitykseen, lopetti ärhentelyn. Kysymys ei ollut ay-liikkeen kannalta kuitenkaan peanuts kamasta. 

Ay-pomot harkitsevat tarkoin, mistä ay-liike ärähtää. Työelämästä löytyy työntekijän vinkkelistä tarkasteltuna irtisanomissuojaa paljon suurempia epäkohtia ja uudistamistarpeita vaikka kuinka paljon. Niiden eteen ay-liike ei ”jostain syystä” pistä rikkaa ristiin, duunarin kielellä, iske persettä penkkiin. Nuorten nollatyösopimukset ja määräaikaisten ongelmat eivät ay-pomoja kiinnosta, irtisanomissuoja kyllä.

Vaikka ykkösaamussa Riku väitti syksyisen ärähdyksen syyksi kamelin selän taittumisen. Mitta hallituksen toimiin tuli muka täyteen. Kun hallitus ei ollut pitänyt kiinni kikylupauksista, mm. koulutuksesta leikattiin eikä työttömyysturvalupauksista, aktiivimalli otettiin käyttöön. Ay-kielellä, paskapuhetta koko kamelin selän taittuminen. 

Kysymys oli, kuten on tullut jo aiemmintodettua, Rikun ja muiden ay-pomojen omasta edusta. Duunarit ylipuhuttiin lakkoon, jotta Riku ja kumppanit pääsevät takaisin kolmikantaparrasvaloihin. Ja kun hallitus päästi, riita oli ohi. 

Kovapalkkaiset ay-pomot pitävät duunareita sätkynukkeina. Pistävät heidät omien etujen nimissä riehumaan milloin työpaikoilla milloin toreilla. Edut kun eivät toteudu ilman duunareiden joukkovoimaa. 

Ay-liikettä kiinnostaa vain jäsenmaksubusiness

Syksyn ärhentelyssä oli kysymys myös ay-liikkeen bisneksistä. Irtisanomissuojan heikentämisen vastustaminen oli ay-liikkeelle tärkeämpää kuin vaikkapa nuorisoa koskettava aina vain laajempi ns. nollatyösopimusten käyttäminen tai laittomien määräaikaisten työsopimusten käyttäminen. Joissa molemmissa on kysymys työntekijän kannalta paljon merkittävimmistä ongelmista kuin irtisanomissuojan heikennyksessä oli. 

Mitä ay-liike on tehnyt nollatyösopimuksen eteen? Ykkösaamussa Riku totesi, että ay-liike yritti viedä nollatyösopimushanketta eduskuntaan, mutta porvarihallituksella ei ollut kiinnostusta asiaan. Haloo! Mikä estää uhkailemasta ja kiristämästä, iskemästä persettä penkkiin tämän asian puolesta? Kerro heti Riku! 

Todellisuudessa ei mikään. Tai estää. Ay-liikkeen tahtotila. Tahto puuttuu. Ja on tähän selvä syykin. Se, että nuoret eivät ole ay-liikkeen jäseniä, jäsenmaksujen maksajia. Siksi ay-liike katsoo ylen nuorten työelämän ongelmiin. 

Ay-liikettä kiinnostaa vain vakinaisessa palvelussuhteessa olevien keski-ikäisen jäsenistön työelämän ongelmat. Ay-liikkeen vinkkelistä he ovat jäseneliittiä. Porukkaa, joka maksaa kiltisti ja ”riskittömästi” jäsenmaksuja vuodesta toiseen.

Työtön on ay-liikkeelle punainen vaate!

Jäsenmaksuja maksavan jäsenen jääminen työttömäksi on ay-liikkeelle se pahin kuin punainen vaate. Ay-liike haluaa itsekkäistä syistä, että työttömäksi jääminen on mahdollisimman vaikeaa. Sitä vastustetaan enemmän kuin mitään muuta. Jos joku ei ole sattunut huomaamaan.

Sillä hetkellä kun työttömyys alkaa, ay-liikkeen jäsenmaksutulot muuttuvat työttömyysturvamenoiksi. Voi tämän toisinkin sanoa. Ay-liikettä kiinnostaa vain jäsenmaksut, ja siksi se ajaa vain jäsenkuntansa ”eliitin”, kaikkein turvatuimmassa asemassa työelämässä olevien, vakinaisten keski-ikäisten työntekijöiden asioita. Joilla työttömäksi jäämisen riski on mahdollisimman pieni. Tästä riskistä irtisanomissuojan heikentämisessä oli kysymys ja oli kolmikannan lisäksi syy miksi syksyllä lakkoiltiin.

Kun otetaan lisäksi huomioon, että ay-liike joutuu jäsenmaksutulomenetyksen lisäksi osallistumaan työttömälle maksettavan ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen kustannuksiin, on helppo ymmärtää miksi irtisanomisen pitäminen vaikeana on ay-liikkeelle huipputärkeää. Mitättömän oloinen irtisanomissuojan heikentäminen oli ulkopuolisin silmin käsittämätön lakkoilukohde, mutta taloudellisesti ajateltuna ay-liikkeelle ihan ykkösasia. 

Irtisanominen pyritään pitämään lähes mahdottomana, että ay-liikkeen ”kuluriski” pysyy mahdollisimman pienenä. Erityisesti nyt, jolloin ay-liikkeen jäsenmaksutulot ovat jäsenmäärän hurjan vähenemisen myötä aivan oleellisesti vähentyneet. Kuten Helsingin Sanomat toissapäivänä uutisoi.

Jokainen työtön on pahin ”pain in ay-liikkeen ass”. Työtön kun ei korota ay-liikkeen jäsenmaksukekoa, vaan ”syö” sitä työttömyyskorvausmaksuina. Työttömästä itsestään ay-liike viis veisaa.

Määräaikaiset ovat ay-liikkeen intressissä alinta kastia

Työelämässä suurin hätä on määräaikaisilla työntekijöillä. Työttömyys uhkaa heitä heti kun pätkätyöt loppuvat. Jos ay-liike olisi oikeasti kiinnostunut työelämän suurista ongelmista, olisivat määräaikaisten asiat sen agendalla ensimmäisenä. 

Toisin on. Määräaikaiset ovat ay-liikkeen toiminnassa alinta kastia, lähes syöpäläisten asemassa. Määräaikaiset eivät sovi ay-liikkeen bisneskuvioon mitenkään suuren työttömyysriskinsä vuoksi. Siksi ay-liike pitää näppinsä visusti irti määräaikaisista. 

Samasta syystä työpaikoilla luottamusmiehet ja ay-aktiivit kiertävät määräaikaiset kaukaa. Heitä ei haluta ay-liikkeen jäseniksi. Vakinaisten työntekijöiden pakeille luottamusmiehet menevät jo heti ensimmäisenä työpäivänä. Ettei kilpailevan järjestön luottamusmies ehdi ensin. 

Määräaikaisiin verrattuna nollatyösopimuslaisetkin ovat ay-liikkeen silmissä ihan ok-porukkaa. Siis businesmielessä. Kun töitä ei nollasopparilaiselle ole tarjolla, ei työttömyyskorvaus ala juosta vaan nollasopimuslainen odottelee ”kiltisi ”seuraavaa työtarjousta ja maksaa siitä taas kiltisi ay-jäsenmaksun edellyttäen, että on liikkeen jäsen. Nollatyösopparilainen ei ole ay-liikkeelle minkään sortin kuluriski toisin kuin määräaikainen. 

Kun ykkösaamussa Rikulta kysyttiin miksei ay-liike vie pätkätyöläisten asioita eteenpäin, Riku jätti vastaamatta kysymykseen. Toimittajan luvalla. Oliko kysymys ylen ylenpalttista ay-liikkeen suojelusta vai ylen ylenpalttisesta politikoinnista. Molempia ilmenee lähes päivittäin.

Työnantajat käyttävät määräaikaisia ja nollatyösopimuslaisia aina vaan enemmän hyväkseen. Ovat huomanneet, ettei ay-liike korvaansa lotkauta heidän asioissa. Työnantajat korvaavat näillä enenevässä määrin vakinaiset työsuhteet. Eivät työnantajat tyhmiä ole!

Ei uskaltanut Riku avata palkankorotuksensa taustoja?

Ykkösaamussa käsiteltiin myös Rikun viime syksyistä palkankorotusta. 

Riku toimi viime syksynä liitossaan kuin Tiku ja Taku. Kaikkihan muistavat nuo pienet vekkulit Disneyn maaoravat, jotka ryöväävät Aku-ankalta? Tiku on se fiksumpi, Taku se yksinkertaisempi. 

Ykkösaamun haastattelun perusteella ei pystynyt luomaan varmaa kuvaa siitä, onko Riku enemmän Tiku kuin Taku. Ulkonäöllisesti Riku muistuttaa Takua. Muutama haituva molemmilla päälaella. Rikulla ei kuitenkaan ole havaittavissa yhtä punaista nenää kuin mitä Takulla on. Punainen aate ei ainakaan vielä näy nenästä, vaikka punavärin puolesta Riku julkisesti liputtaakin. 

Vuosi sitten syksyllä Riku kävi yhtä häikäilemättömästi duunareiden pussilla kuin mitä Tiku ja Taku ryöväävät Akua. Riku pihtasi tuolloin julkisuudelta omaa ”vaatimatonta” yli 60 %:n palkankorotustaan aina marraskuuhun asti. Siihen saakka kunnes oli  saanut neuvoteltua ja hyväksytettyä jäsenistöllensä vaivaisen 3,2 %:n palkankorotuksen. Vaikka Rikun ökypalkankorotuksesta oli sovittu jo toukokuussa.

Rikun palkankorotuksen ajoitus oli tarkka. Suunniteltu heti Rikun nelivuotiskauden alkuun. Ajatuksena, että duunarit unohtavat sen ennen kuin päättävät Rikun seuraavasta puheenjohtajakaudesta. Ei tyhmää. Siis hyvin Tikumaista.

Ykkösaamussa Riku totesi, että ei hän ole itse palkkansa korottamisesta päättänyt. No ei tietysti päättänyt. Jätti kuitenkin sanomatta kuka palkankorotusta hänelle esitti! Voi hyvin olla Riku itse tai vaikkapa liiton varapuheenjohtaja, joka sai samanaikaisesti 30 %:n palkankorotuksen. Jota todennäköisesti Riku esitti? Tyypillistä kaverin kanssa yhteen pelaamista. Kuvio ei ole niin vaativa, etteikö siihen olisi pystynyt tyhmempikin. Siis joku Takun tyyppinen.  

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat