ElisaCichoracki Työelämän sydämelliset säkeet

Isot pahat ay-pomot jättivät ”duunarit” nuolemaan näppejään

  • Isot pahat ay-pomot jättivät ”duunarit” nuolemaan näppejään

Viikkokaudet ay-pomot muka vaativat hallitusta lopettamaan ”irtisanomislain” valmistelun. Eilen selvisi mistä näytelmässä oli kysymys kun irtisanomislaki kaikesta älyttömästä huutamisesta ja lakkoilusta huolimatta hyväksyttiin vain hiuksenhienoin muutoksin. 

AKAVA:n ja STTK:n osalta näytteleminen riitti jo eilen. Heillä ei loppunäytöksessä ole enää roolisuorituksia. Viimeiseksi lavalle jätettiin SAK. Ihan vain, ettei rahvaalle selviäisi näytelmän juoni. Loppukohtaus on kuitenkin kaikilla jo tiedossa. Irtisanomislain sisällöstä on saavutettu yksimielisyys ja lain valmistelu tulee jatkumaan kohti eduskuntaa.

Järjestöpomojen esiintymisiä eilen seuratessa huomio kiinnittyi siihen, että KAIKKI oli yhdessä vuorokaudessa heittänyt häränpyllyä. Uhittelukin oli muuttunut sopuisiin ja ystävällismielisiin toteamuksiin. Ruudun tällä puolella silmät olivat lautasina ja välillä oli nipistettävä itseä. Mutta totta KAIKKI oli. Siis tämä KAIKKI: 

  1. Myönnettiin, että irtisanomislakeja oli valmistellut työryhmä. Ay-pomot ja oppositio väittivät koko riidan ajan, että irtisanomislakiluonnos oli  hallituksen yksin valmistelema – siis pa…apuhetta!
  2. Kaikki ay-pomot hyväksyivät, että eri suuruisissa yrityksissä irtisanomislakia tullaan noudattamaan eri tavalla, otetaan huomioon yrityksen koko. Siis hyväksyttiin useamman kerroksen väki. Ay-pomot ja oppositio ilmoittivat koko riidan ajan, ettei edes kahden kerroksen väkeä tulla missään tapauksessa hyväksymään tarkoittaen, että eivät hyväksy, että eri suuruisissa yrityksissä noudatettaisiin erilaisia irtisanomisperusteita– siis pa…apuhetta!
  3. Oikeuskäytäntö tulee märittelemään, miten ”hyväksyttyä” lakiluonnosta tullaan tulkitsemaan. Ay-pomot ja oppositio kritisoivat hallituksen lakiluonnosta koko riidan ajan siitä, että kuluisi vähintään viisi vuotta ennen kuin oikeuskäytäntö määrittäisi lain tulkinnan ja tästä syystä lakiluonnosta ei tulla missään olosuhteissa hyväksymään – siis pas…apuhetta! 

Last but not least! Nyt ay-pomot vaativat, että hyväksytyn lain perustelut tulee tehdä kolmikannassa. Joka on ihan peanutskamaa kun lain sisältö on jo valmis. Ilman järjestöjen esittämää kolmikantavaatimusta koko älytön näytelmä olisi mielletty hallituksen voitoksi. Järjestöjen annettiin säilyttää kasvonsa. Kuten tapana on. Kolmikantavaatimuksella Antti, Jarkko ja Sture  pystyivät eilen kävelemään ylväästi ensin omiensa ja sitten kansan eteen. 

Kun lakiesitys muuttui vain hiuksen hienosti, pystyy siitä toteamaan mistä tässä kaikessa uhittelussa ja meuhkaamisessa oikein oli kysymys. Ay-pomoja harmitti ja vietävästi, kun hallitus ei halunnut enää leikkiä ay-pomojen kanssa samalla hiekkalaatikolla. Kun ay-pomoja ei jatkuvista pyynnöistä huolimatta päästetty hiekkalaatikolle, neuvottelemaan työlainsäädännön uudistuksista hallituksen kanssa, oli pomojen pakko asettaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellot sekä aloittaa lakkoilu.

Isot pahat sudet eivät voineet antaa pikkupossujen valmistella rakennelmiaan omassa yksinäisyydessään kaikessa rauhassa. Niiden oli päästävä puhkumaan ja puhaltamaan pikkupossujen rakennelmia vanhaan malliin maan tasalle ja napsimaan lopuksi pikkupossut suupaloina kyltymättömään vatsaansa. 

Tällä kerrallapa Juha-, Petteri- ja Jari-possut olivat kehittäneet samanlaisen rakennelman kuin aiemmin kikyleikissä. Sen loppunäytöksessä pikkupossut hokasivat, että ison pahan suden sisältä löytyikin kiltit Antti-, Jarkko-, Sture-sedät, joille kelpasi kovasta uhittelusta huolimatta vain ihan tavallinen yhteinen piirileikki nimeltään kolmikanta. Niin tälläkin kerralla.

Mitä saivat ylitöistä kieltäytyneet ja lakkoilevat ”duunarit”? Ei yhtään mitään. Kuitenkin ilman lakkoilevia duunareita eivät isot pahat ay-pomot olisi saaneet edes kolmikantaa. Näyttämöä, jossa puhkua ja puhaltaa ja näyttäytyä koko kansalle. Ettei kansa heitä unohtaisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miksi te ay-liikkeen vastustajat aina kohdistatte asianne ay-pomoihin?

Nehän ovat vain julkisuudessa olevat edustajat,mutta päätöksiä he eivät tew muiden puolesta.

Ehkä tässä on jonkinlainen peilaaminen siitä miten tahtoisitte asian olevan?

Elisa Cichoracki

Jos päätösvalta olisi muilla kuin "isoilla pomoilla!, tuskin näytös olisi eilen ollut niin yksimielinen ja kolmen järjestöpomon sanat niin samanlaiset, ellei isot pomot asioissa veisi ja hallituksen jäsenet vain vikisi. Olisihan paljon muitakin vaihtoehtoja ollut valittavana, lakkojen jatkaminen koska lakimuutos oli minimaalinen mutta todella järkevä. Näytöksessä oli kysymys tällä kertaa järjestöjen selvästä alistumisesta vaikka iltapäivälehdet yrittävät lööpeillään jotakin muuta viestiä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Asiansa voi toki esittää muillakin tavoin kuin nimittelemällä possuksi. Mutta jokainen vastaa mielipiteistään.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kiitos, Jari. Lasse Laatunen totesi kunnioittavasti vastapuolestaan muutama päivä sitten, että vuosikymmenten aikana työnantajien työmarkkinaneuvottelijana hänelle ei työntekijäjärjestöissä milloinkaan ollut haistateltu. Niin hänelle tehtiin kuitenkin muutama päivä SY:n taholta. Blogisti Cichoracki menettelee tässä SY:n tapaan.

Tiukat, ja jopa ärhäkät mielipiteet ovat normaalia ja tervettäkin (ne on tosin syytä perustella), mutta aina kun nimitellään, on muistettava, että nimittelijän ojennetun käden etusormi sekä peukalokin osin osoittavat nimiteltävään, mutta kolme sormea osoittavat nimittelijään itseensä.

Elisa Cichoracki

Jouni, katsothan vastsaukseni Jarille, kysymys ei todellakaan ollut nimittelystä vaan sadun käyttämisestä kuvaamaan riidan tapahtumia. Meillä kaikilla huumorintaju on erilainen ja huumorin käyttäminen vaikeaa. Uskoin, että tässä sen käyttämisen kaikki ymmärtäisivät. Toisin kävi.

Elisa Cichoracki

Oletkohan Jari lukenut aiempia tekstejäni? On vain tapani "yrittää" tehdä kuivista asioista kepeämpiä. Ja satu nyt vain sattui sopimaan tähän tarinaan mielestäni todella hyvin. Jos tunnet sadun kolmesta pienestä porsaasta, on sadussa lukijan kaikki sympatiat possujen puolella. Niin oli tarkoitettu tässäkin olevan. Pelkäsin hieman sadun käyttämistä, mutta uskoin monessa liemessä keitettyjen ministerien sen kestävän, olivathan possut tarinan hyviksiä. Ilmeisesti epäonnistuin. Pahoittelut siitä.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Aivan hulvattoman hyvä juttu, kaikkien näiden kuivakoiden ja "asian tuntumassa" liikkuvien höpinöiden keskellä. Jos ei joku tuota kestä, niin kannattaa katsoa peiliin. Nautin tuosta kielenkäytöstä, enkä kokenut sitä edes loukkaavana, vaan tosiaan kielellisenä iloitteluna. Kiitos Elisa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Asia kuitti ja eteenpäin. Kiitos vastauksesta. Enkä ole tosikko

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kaikella kunnioituksella Ministeri Lindström, tässä ei kukaan nimitellyt, vaan käytti hienosti vanhaa kansanasatua "mausteena", ja Teidän tasollanne odottaisin edes alkeellista huumorintajua.
Lienee ollut paras kirjoitus pitkiin aikoihin, eikä tästä pitäsi ottaa herneitä nenään, vaan vastata yhtä iloittelevasti takaisin. Lisää näitä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Ihan vain, ettei rahvaalle selviäisi näytelmän juoni."

Nyt, kun selität tekstiäsi, niin mitä tuolla tarkoitit?

"Rahvas eli säädyttömät oli väestöryhmä, jonka edustajia Suomessa oli 1800- luvulta 1900-luvun alkuun, jolloin Suomi irtautui Venäjän keisarikunnasta,selvennä noin 70 prosenttia koko maan väestöstä. Säädyttömät eivät kuuluneet mihinkään neljästä säädystä, jotka olivat aateli, papisto, porvaristo ja talonpojat. Säädyttömillä ei ollut edustusta Suomen suuriruhtinaskunnan valtiopäivillä.

Rahvas oli yleisesti käytettynä nimityksenä väestön alaluokalle 1500-luvulta lähtien. Sääty-yhteiskunnan alkaessa murtua 1800-luvulla muutti myös rahvaan määritelmä merkitystä, ja sillä alettiin tarkoittaa ennemmin eräänlaista roskaväkeä."

Vai jotain näistä?

1. entisaikojen säädytön väestönosa; väestö, joka ei kuulunut mihinkään säädyistä
Rahvaaseen kuuluva, henkilö, joka ei kuulunut mihinkään säätyyn.

2. maalaisväestö

3. kansa, väki, yhteinen kansa

Aikaisemman tekstisi valossa näytäisi siltä, että tarkoitit nimenomaan rahvasta tuon Wikipedian rahvaan määritelmän mukaan?

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

"Arviointineuvosto: irtisanomissuojaa koskeva hallituksen esitys kokonaisuutena puutteellinen ja tulkinnanvarainen", ks. alla:

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publis...

https://valtioneuvosto.fi/documents/10616/6601425/...

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Tämä työministeriön virkamiesten puutteellinen ammattitaito olisi pitänyt huomata jo vuonna 2001 kuin työsopimuslaki uudistettiin. Sama meno jatkui 2007 kun yt-laki uudistettiin. Varmaan on vielä samoja virkamiehiä, jotka olivat palveluksessa jo vuonna 2001.

Mutta eivät sitä ole huomanneet aikaisemmatkaan työministerit, Filatov, Cronbeg, Sinnemäki ja Ihalainen.

Elisa Cichoracki

Sehän tässä mielenkiintoista onkin, että jostain kumman syystä arviointineuvoston lausuntoa ei haluttu, tarvittu, pyydetty... tästä versiosta, jonka järjestöt perjantaina hyväksyivät, esittämälläsi ei ole siis mitään pointtia perjantaiseen! Olisi jos uudestaan muotoillusta lakipykälästä olisi perjantaina ollut käytettävissä arviointineuvoston lausunto.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämä blogi on pa..apuhetta. Hallitus ei saanut irtisanomislakiaan, vaan parin sanan muutoksen yhteen työsopimuslain pykälään. Yrityksen koko on jo nykyisessä oikeuskäytännössä vaikuttanut irtisanomissuojaan, joten nyt hyväksytty sopimus ei heikennä työntekijöiden oikeuksia. Kolmikantaista valmistelua lisätään lainsäädännössä, mikä on varmasti ay-liikkeen mieleen.

Pääministeri Sipilä sai joten kuten pelastettua kasvonsa, mutta kyllä tästä jupakasta suomalainen duunari selvisi voittajana.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No 100-0 vei ay-liike hallitusta, pikkuisia muutoksia, joiden työllisyysvaikutus = 0

Niinkun arviointineuvostokin totesi, sekainen ja ei juuri muuta mitään.

Alunperinkin oli selvää, että kyseessä on ideologinen tempaus, jolla katsottiin, mikä on ay-liikkeen taso. No se taso oli paljon vahvempi, kuin luultiin.

Ministeri Lindströmin pitäisi kokemuksellaan tietää, miten ay-liike suhtautuu, kun esitetään irtisanomisen helpottamista, se on sama kuin sodanjulistus.

Eikä siinä mitään, jos olisi edes esittää lain johonkin edes vaikuttavan, mutta kun lopputulos on mitätön, niin muutahan ei saatu, kuin hallituksen huonon lainvalmistelun takia yritykset menettivät paljon rahaa.

Pitäisi joskus miettiä, ennenkuin laukaisee, hätäilemällä ei tuu kuin kusipäisiä päätöksiä.

Elisa Cichoracki

Jouni nyt ole tainnut seurata asiaa riittävällä tarkkuudella. Samasta työsopimuslain pykälästä oli kysymys ennen perjantaitakin (TSL luku 7 2 §). Siis saman pykälän sanamuotoa hieman fiilattiin, jätettiin 10 työntekijää mainitsematta, mutta lisättiin, että yrityksen työntekijöiden lukumäärä otetaan huomioon irtisanomisen laillisuutta arvioitaessa sekä alle ja yli 10 työntekijän yrityksissä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Annetaan Cichorackin purkaa pettymystään, sillä me, todelliset työmarkkina-asiantuntijattiedämme, ilman pettymyksen kiihkoa, ettei käytännössä mikään tule muuttumaan nykyiseen irtisanomismenettelyyn verrattuna ja hyvä niin. Hallitus, Suomen yrittäjien ohjaamana pyrki jakamaan palkansaajat kahteen kastiin, mutta kiville meni.

Elisa Cichoracki

Huomaathan, etten ole todennut olenko hyvä vai huono työmarkkina-asiantuntija, sen olen jättänyt lukijoiden itsensä arvioitavaksi. Yli 20 v työmarkkinakouluttaja ja -konsultointi taustalla voinen tituleerata itseäni työmarkkina-asiantuntijaksi. Kertoisitko nyt ystävällisesti, mihin Sinun työmarkkina-asiantuntemuksesi perustuu? Kiinnostaisi!

Elisa Cichoracki

Arto, aina kun lain sanamuotoa muutetaan, myös sen tulkinta muuttuu! Ei muuten lakeja muutettaisi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tätä työttömyyttä olisi pitänyt miettiä ennenkuin yhteisvelkavaluutta otettiin käyttöön.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

1. Esittele työryhmä. Hallituksen esityshän se on aina ollut.

2. Ei tullut lakiesitystä, joka helpottaisi irtisanomista alle 10 hengen yrityksissä. Mitä höpäjät? Esittele hallituksen lakiesitys tai lähde, josta sen voi lukea.

Paskapuhetta.

Elisa Cichoracki

Jani

1. Tuota työryhmää Sinun olisi parasta kysellä ay-pomoilta. Perjantaina pomojen haastatteluissa se ensimmäisen kerran järjestön puolelta todettiin. Hallitus oli näin todennut jo aikaisemmin.
2. Tuli lakiesitys, joka helpottaa alle 10 hengen yrityksissä irtisanomista, koska hyväksytyssä lakitekstissä todetaan, että irtisanomisperusteita arvioitaessa otetaan huomioon yrityksen työtekijöiden lukumäärä (TSL 7 luvun 2 §) mitä ko. pykälässä ei aiemmin ole todettu.

Anssi Vuorio

Bloggaaja on sen verran asioista pihalla kirjoituksessaan, että oli ihan pakko katsoa kirjoittajan tiedot. Työmarkkina-asiantuntija! Kiitos! Kirjoitus hauskuutti sunnuntaiaamua.

Elisa Cichoracki

Niin minunkin oli katsottava Sinun taustatiedot. Ja mitä löytyikään -Ammattiliitto pro - sillä taustalla kyllä löytyy yksipuolista asiantuntijuutta vaikka millä mitalla. Jonka leipää syöt sen lauluja laulat - siis ymmärrettävä näkemys siltä pohjalta.

Kaarina Leinonen

Elisa Cichoracki - duunarit eivät todellakaan ole hävinneet , he ottivat aikalisän ! Onko muuten sinun yrityksessäsi "sallittu" heidän järjestäytymisensä !

Elisa Cichoracki

Kaarina, tottakai, sehän on perustuslaillinen oikeus!

Elisa Cichoracki

Mikä ilahdutti, että kuivahko työmarkkina-asia hauskuutti, pääsin ainakin yhteen tavoitteeseeni.

Toimituksen poiminnat