ElisaCichoracki Työelämän sydämelliset säkeet

Miksei ay-liikkeestä erota kuin kirkosta – PAM saa jakaa kolehtia vasemmistolle

Kuppi meni nurin kun kuuli toissalauantaina ykkösaamussa PAMin puheenjohtaja Ann Selinin ihan pokkana ja avoimesti kertovan, että liitto tukee tulevissa vaaleissa vasemmistopuolueita enemmän kuin koskaan. Miten ihmeessä lähes neljännesmiljoonaa suomalaista työntekijää edustavan Suomen suurimman ammattiliiton puheenjohtaja uskaltaa ilmoittaa jäseniltään kerätyn kolehdin siirtämisestä vasemmistopuolueille? 

Onko Selin tehnyt jäsenkyselyn jäsenistönsä poliittisista näkemyksistä? Onko Selin miettinyt mitä tulevat tekemään ne, jotka ovat PAMin jäseniä mutta eivät vasemmiston kannattajia? Tuskin!

Kertooko jotakin Selinin egosta? Onko pää kasvanut samassa suhteessa kuin on Selinin liittokin? Täytteeksi virrannut keltaista nestettä? Ei kai kukaan täysjärkinen lähde kertomaan yksipuolisesta poliittisesta tuesta kaikelle kansalle, kuten Selin teki, kun jäsenistöllä lie muitakin poliittisia näkemyksiä?  Tuskin.

Ay-liike on ”ymmärtänyt” tähän asti, että salassa ja sivussa hommat on hoidettava.  Ei ole tätä ennen ay-liikkeen ja demareiden liitto päivänvaloa nähnyt vaikka kaikki siitä ovat tienneet. Onko avoimuuden aika vihdoin koittamassa ay-liikkeessä? Uudistuuko ay-liike pyörittyään vuosikymmenet homeessa? Tuskin.

Noudatetaanko vasemmistopuolueiden tukemisessa PAMin sääntöjä? Mitä yleishyödyllisen yhteisön, jollaisesta kysymys, säännöissä on todettu jäsenistöltä kerätyn kolehdin käytöstä? Voidaan sitä jakaa surutta vasemmistopuolueille? Tuskin!

Onko jäsenistö tietoinen Selin ilmoittamasta jäsenmaksujen käyttötarkoituksesta. Kerrotaanko jäseneksi liittyvälle, että tulevia jäsenmaksuja käytetään vasemmistopuolueiden tukemiseen? Tuskin?

Ay-liike on katsottu yleishyödylliseksi yhteisöksi. Wikipediaan mukaan”Yleishyödyllinen yhteisö on yhdistyssäätiöosakeyhtiö tai muu juridinen yhteisö, jonka toiminnan yhteiskunnallisen hyödyn ja merkityksen katsotaan olevan niin huomattava, että sille voidaan myöntää erityisiä verovapauksia.” Vasemmiston tukemisen lisäksi PAM on ilmoittanut huomiseksi poliittisesta lakosta. PAM  aiheuttaa miljoonien eurojen vahingot työnantajille, joilla ei ole osaa eikä arpaa koko jupakkaan. Työnantajilta jää saamatta työntekijöiden työpanos ja asiakkailta tavaroista ja palveluista maksama tuotto. Päälle asiakkaiden viha ja pettymys kun arki ei suju. Herätys verottaja! Voiko tällaista toimintaa kutsua yleishyödylliseksi? Tuskin.

Verokarhu on tunnetusti armoton ja nälkäinen, kaikkiruokainen. Yhteen suurimpaan yhteiskunnan epäkohtaan, ay-liikkeen verovapauteen, se ei ole syystä tai toisesta halunnut hampaitaan iskeä? Onko vatsa jo muka täynnä? Tuskin.

Milloin verokarhulle kelpaa kaikki sille kuuluvat ”marjat”.  Ay-apajien saaliilla paikattaisiin monta rahareikää, autettaisiin lapsiperheitä, vanhuksia, syrjäytyneitä….  kohteilla, joiden perään oppositio on huutanut kohta neljä vuotta. Rahaa lapioidaan solidaarisuuden ja suvaitsevaisuuden kehdosta puolueiden tukemiseen eikä tuettavien puolueiden kurkku suorana huutamiin kohteisiin? Joku kumman ristiriita tässä kaikessa on. Euroakaan ei jaeta huono-osaisille. Tukea riittää ja paljon niille, jotka ay-liikettä tukevat. Piiri pieni pyörii, Selin ja Rinne siinä hyörii vaikka sormet kuinka sanoisivat so so, niin sama vanha tahti jatkuu. Eikö tämä lopu koskaan? Tuskin.

Millaisista rahoista PAMin kohdalla on kyse? Yle selvitti kesällä 2017 ay-liikkeen varoja ja sijoittamista ansiokkaasti artikkelissaan Ammattiliittojen miljardiomaisuus paisuu – Katso paljonko liittosi omistaa. Siinä todettiin PAM:n jäsenmäärän olevan 231 000 ja nettovarallisuuden 135,2 miljoonaa euroa. Kun Selinillä näyttää olevan rahaa millä mällätä, niin eikö jäsenet uskalla yhdistää voimiaan ja huutaa Selinille, että nyt loppuu jäsenmaksujen riisto ja päättävät mennä lakkoon? Tuskin.

Yksi asia ihmetyttää yli kaiken. Miksi ay-pomojen sanomisilla ja tekemisillä ei ole samanlaista vaikutusta kuin kirkon edustajien sanomisilla. Jos kirkossa sanomiset eivät mene just nappiin, niin ovi käy ja tiuhaan. Onko ay-lliikkeen jäsenistö aivopesty jollakin oudolla tavalla, kun mikään ”talon” johdon sanoma ei liikauta jäsenistöä suuntain eikä toiseen. Vai liikuttaako? Sitähän ei tältä kaiken hyssytelyn kohteelta kukaan koskaan uskalla, tai kai pikemminkin, halua kysyä. Eikö Selinin toissalauantain ”töräyksen” jälkeenkään? Tuskin.

Mutta auta armias jos demokraattisesti valittu eduskunta uskaltaa pistää hyppysensä sinne minne sen pitääkin, eli säätämään työelämän lakeja, niin jopa tunkee tämä samainen väki suuna päänä busseihin ja ajaa toreille pitämään torikokouksiaan sellaisella älämölöllä, että ulkopuolisia hävettää. Vai luuletteko, että keskiviikon lakkoon älämölö loppuu? Tuskin.

Mikään ei ärsytä enempää kuin ay-liikkeen ”tekee mitä tahtoo” politiikka. Eikä KUKAAN tee mitään! Kysymys näyttää yksinkertaisesti olevan siitä, että määrä on kaikista yleisistä lainalaisuuksista poiketen sittenkin valtaa. Milloin eduskuntaan saadaan laatua, joka tuhoaisi ay-liikkeen määrän vallan.  Onhan maailman sivu sanottu, että ei se määrä vaan laatu. Saadaanko koskaan? Tuskin.

Kohtuuden nimissä voidaan todeta, että ay-liike on vuosikymmenten kuluessa saanut myös paljon hyvää aikaa. Edesauttanut Suomen kehitystä kohti hyvinvointivaltiota. Nyt se onkin sitten päättänyt tuhota aikaansaannoksensa, hyvinvoinnin. Sanotaan, kun vatsa on täynnä, järki on vaiennut! Tuleeko järki koskaan takaisin? Tuskin.

Jotkut väittivät parin viime kirjoituksen jälkeen demariksi. Kävisiköhän nyt viimeistään selväksi, että mikään puolue ei säästy hyytävältä kosketukselta. Onneksi sydän on edelleen lämmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kyllähän ay-liikkeestä erota saa. Sen kun vain tekee ilmoituksen omalle jäsenliitolleen. EK:sta, MTK:sta, SOK:sta ja mistä tahansa populaatiosta voi erota, jos katsoo, ettei siihen kuulumalla saa mahdollisille jäsenmaksuilleen mitään vastinetta.

Näinä ankeina aikoina, jolloin työläisten irtisanomissuojaa ollaan aktiivisesti heikentämässä, en suosittele ay-liikkeestä eroamista, mutta jokainen tehköön tahtonsa mukaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Täysin vastaavalla tavalla työnantajajärjestöt kuten EK ja maatalouden MTK jakavat rahaa Kokoomukselle ja Keskustalle. Nuo toimivat yhtä lailla lailla yleishyödyllisen aseman turvin verovapaana ja ovat keränneet rahansa jäsenistöltään.

Ja yhtä lailla näillä on valtava omaisuus, jota ne eivät kerro julkisuuteen.

Tämä ei ilmeisesti ole sinulle ongelma vaan haluat ottaa pois vain tuen niiltä puolueilta, jotka eivät sovellu sinun kantaasi.

Ay-liikkeestä voi erota sujuvasti - se on kunkin omassa harkinnassa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Onhan tuo 135,2 miljoonaa iso summa, melkein puolet siitä mitä Kimi Rikkönen on formuloita ajamalla tienannut. Kaiki on suhteellista.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Granlund

Onkohan Selinillä edes ajokorttia ?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Oikein hyvä kirjoitus ja vielä tottakin!

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

"Kertooko jotakin Selinin egosta? Onko pää kasvanut samassa suhteessa kuin on Selinin liittokin? Täytteeksi virrannut keltaista nestettä?"

Ilmeisesti Uuden Suomen kekustelupalstalla saa nimitellä ihan vapaasti ihmisiä "kusipäiksi" ?

Elisa Cichoracki

Vain Sinä käytit tuota sanaa. Jäikö huomaamatta kysymysmerkki lauseen lopussa?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Elisa esittelee itsensä työmarkkina-asiantuntijana? (Huom. kysymysmerkki perässä).

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Puheenjohtaja Selin liitelee nyt omissa korkeuksissaan ja kuvittelee, että johtamaansa liittoon kuuluvat raskasta työtä ja "pientä" palkkaa nauttivat jäsenet maksavat korkeat jäsenmaksut vain sen takia, että liitto vastustaa henkeen ja vereen kaikkia uudistuksia ja pakottaa jäsenet poliittisiin lakkoihin. Kaiken tämän päälle lahjoittaa suruttomasti vaaliavustuksia vain oikeaksi katsomilleen puolueille, demareilla ja vassareille.
Ihmettelen blogistin tavoin, miksi muut kuin luottamusmiesasemassa olevat kuuluvat PAM:iin. Herätkää ja ajatelkaa omilla aivoilla.
Siitä, miten hirveän painostuksen kohteeksi joutuvat työpaikoilla liittoihin kuulumattomat henkilöt ei juurikaan puhuta vaikka se onkin yleisesti tiedossa. Olisiko jo vihdoin aika puhua, varsinkin nyt kun poliittiset lakot ovat tätä päivää ja liittoihin kuulumattomat menevät tekemään jokapäiväistä työtään ja saavat kuulla olevansa rikkureita.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Ei taida Tammelaa häiritä mitenkään, jos MTK ottaa jokaisesta maitotilallisen tonkasta litran ja siirtää sen kepulle:-D

Toisekseen tiedän minäkin jotain siitä, minkälaista painostusta näissä Tammelan kepulaisten johtamissa pikkukunnissa harrastetaan. Niissähän ei oikein tahdo ilman kepun jäsenkirjaa saada aina edes työpaikkaa, missä voisi aloittaa sen mainitsemasi liittoihin kuulumattomien painostuksen!

Elisalle vain huomautus, että miksi te oikeistoa edustavat käytätte niin usein kovin räävitöntä kieltä työntekijöistä puhuessanne. Sekä Sinä että herra Sammallahti olette tänään kyllä alittaneet kaikki "herras- ja vallasväen" normit.

Elisa Cichoracki

Oli pakko lukea teksti uudestaan, en kyllä löytänyt yhtään kohtaa missä olisin käyttänyt räävitöntä kieltä työntekijöistä, voisitko ystävällisesti täsmentää. Voisiko olla, että tulkitsit jtkin väärin ja sellaiset on aina hyvä saattaa tietoon ja mieluusti myös ne oikaisen.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kouri, minulla on aivan vastakkainen kokemus. Asuinkuntani naapurikunnissa valta on ollut vuosikymmeniä vasemmistopuolueilla. Siellä jos missä vallassa olevien puolueiden jäsenkirja tahi ko. puolueen vaikuttajan hyvä tuntemus on ollut edellytys sille, että työpaikka on järjestynyt paikkaan kuin paikkaan. Muille ei työpaikkaa ole löytynyt kuin ani harvoin. Omassa asuinkunnassani edustamani puolue on ollut valtuuston suurin myöskin vuosikymmeniä. Keskustan jäsenkirjalla tahi kaveruudella ei ole juurikaan työpaikkaa saanut, ainoastaan omilla ansioilla.
MTK:n rahansiirroista en tiedä eikä ehkä moni muukaan, joten jos sinulla on noin varma tieto siirrosta kuulut ilmeisesti MTK:n rahansiirroista päättäviin elimiin.

Toimituksen poiminnat