ElisaCichoracki Työelämän sydämelliset säkeet

Löysikö telannelaajasalovihaaja-Korhonen aamulehti-Anttikosken vai päinvastoin?

 • Löysikö telannelaajasalovihaaja-Korhonen aamulehti-Anttikosken vai päinvastoin?
 • Löysikö telannelaajasalovihaaja-Korhonen aamulehti-Anttikosken vai päinvastoin?

Poliisi median vietävissä?

”Joku” on ollut aloitteellinen poliisille Aamulehden päätoimittajavalinnassa kovia kokeneesta Päivi Anttikoskesta. Poliisi eikä media kerro kuka ”joku” on. Varmaa on, että ”joku” se on. ”Joku” otti yhteyttä ja oli aloitteellinen.

Poliisi tiedotti, että se teki itsenäisesti päätöksen tutkinnan aloittamisesta Anttikoskea kuultuaan.  Mutta mikä johti Anttikosken kuulemiseen? Sitä poliisi ei ole kertonut. 

Jos poliisi lähtee itsenäisesti ja oma-aloitteisesti tämänlaatuisia todella epämääräisiä mediakohuja selvittelemään, ei sen resurssit voi riittää mihinkään tärkeämpään kuten turvallisuuden takaamiseen. Tällaisia casejähän saadaan syntymään päivittäin jos halutaan. Niin epämääräiseltä ja oudolta kaikki julkisuudessa esitetty case Anttikoskessa vaikuttaa. 

Ainoa mistä voi olla varma on, että kysymys on Alma Media -konsernin toimitusjohtaja Telanteen ajojahdista. Ja ajojahdin taustalla kilpaa saaliin kanssa juoksevasta Johanna Korhosesta. Ennen ei telannelaajasalovihaaja-Korhonen hyydy ennen kuin suurin saalis, Telanne, on lopullisesti ansassa. Laajasalo saa jäädä vielä odottamaan.

Joka pienestä suuttuu, se taatusti ryvettyy

Anttikoskesta huomaa, että hän on mediaihminen. Yrittää tyylikkäästi pysyä ulkopuolisena jutussaan, lausua kauniita sanoja ja ajatuksia tarkoitusperistään. Kuvittelee näin välttyvänsä ryvettymästä. Harhaa, on jo ryvettynyt. Yhtä pahasti ellei pahemmin kuin Korhonen aikoinaan. Korhosen puolella oli juridiikka, Anttikoskella ei ainakaan vielä ole takeita siitä. Vaikka arvostettuja oikeusoppineita onkin juttua jo saatu kommentoimaan. 

Vaikean ihmisen stigma ei lähde työpiireissä Anttikoskesta enää. Niin kuin ei ole lähtenyt Korhosestakaan.  

Mitä Anttikoski aikoo tehdä neljän vuoden pestin päätyttyä valtioneuvoston viestintäjohtajana. Paikkaa laulukuorosta tarjotaan. Vai muuttaako Korhonen Vox Silenti-duonsa trioksi? 

Päätoimittajuuksille Anttikoski voi joka tapauksessa sanoa viimeistään nyt heipat. Oikeastihan Anttikoski sanoi heipat medialle jo huhtikuussa 2017. Kertoi tuolloin luopuvansa Helsingin Sanomien päätoimittajuudesta. Omasta vapaasta tahdostaan?! Päätti tuosta vaan jäädä työttömäksi?! Kertoi, ettei media enää kiinnosta?!  Oikeesti?!

Kun puolen vuoden päästä, syksyllä 2017, headhunter otti yhteyttä Aamulehden päätoimittajuuden tiimoilta, kiinnostus mediaan heräsi Anttikoskella yllätys yllätys heti. Yllättäen ja pyytämättä aivan kuin se ministeri Jäätteenmäen kuuluisa faksi aikoinaan! 

Kun riittävän mielenkiintoinen, hyvin palkattu homma ilmaantui, hupsis, mediakiinnostus roihahti heti täyteen liekkiin! Roihu sen kun jatkuu!  Eihän Anttikoski muuten otsikoissa olisi. Vaikea on tätä Anttikosken tarinaa niellä. Median hyvästä yrityksestä huolimatta.

Kysymys taisi olla Hesarissa säästöanttikoskesta. Hesarin taloudellinen tilanne edellytti yhdestä päätoimittajasta luopumista. Kolmeen sijaan jatkoi vain kaksi päätoimittajaa. Anttikosken tilalle ei palkattu ketään. Asia uutisoitiin tyylikkääksi lähdöksi - Anttikoski itse oli päättänyt luopua mediasta. Eihän omat koirat koskaan pure. Siis media median ammattilaista. Muut kyllä purevat. Silloin kun joku nyppii. Ja Anttikoski- ja Korhonen – tyyppiset tyypit nyppiii!

Anttikoski haki ”hyväksyntää” Aamulehden päätoimittajacaseilleen ensin mediasta ja kun ”yleinen mielipide” oli epätäsmällisen ja puutteellisen informaation avulla saatu omalle puolelle, vietiin juttu poliisin tutkintaan. Sen epämääräisen ”jonkun” toimesta. 

Nyt Anttikoski kertoo jutun jäävän tähän. Ei halua nostaa jutussa kannetta. Miksi nostaisi, poliisi ja syyttäjä kun huolehtii lopusta "hyvän" alkutyön jälkeen. 

Oikeusoppineiltakin on pyydystetty ”sopivia” kommentteja

Vähänkin juridiikkaa tunteva ei lausu sellaista mitä oikeusoppineiden suuhun on tässä jutussa jo ehditty mediassa istuttamaan. Että joku juridiikan ammattilainen lausuisi lehtien puutteellisten ja ristiriitaisten kertomusten perusteella, että kysymys on selvästi työsyrjinnästä. Ei kukaan. Näin on kuitenkin jo kirjoitettu.

Liian monta tekijää on asiassa vailla varmuutta. On vain Anttikosken sana Telanteen ja Aamulehden rekrytoijien sanaa vastaan. Eikä mitään näyttöä siitä kumpi sana on totta. Toivottavasti aika näyttää.

Media huijaa ”toppatakkikansaa” 

Case Anttikoskessa on nostettu esille muutama sellainen seikka, jotka pistivät miettimään. Mediassa esitetyllä yritetään tarkoitushakuisesti johtaa ”toppatakkikansaa” , vai pitäisikö sanoa tässä kuumuudessa sandaalikansaa, harhaan. Jutun yhteydessä on jätetty käsittelemättä  tai on käsitelty puutteellisesti joitakin oleellisia asioista. Tässä kuusi esimerkkiä niistä.

 1. Aamulehden toimitusjohtaja Telanteen on kerrottu sanoneen, että Päivi Anttikoskea ei valittu sen takia, että hän olisi muuttamalla Tampereelle ”hylännyt” perheensä, ja että 10-vuotias lapsi ei pärjää ilman äitiä. 
  Telanne, vaikka mies onkin, ei ole voinut näin tyhmiä jutella toisen perheasioista, se on selvä. Miksi ihmeessä Telanne olisi kiinnostunut hylkääkö Päivi perheensä vai ei tai pärjääkö Päivin lapsi ilman äitiä vai ei? Jos tällaiset asiat Telannetta kiinnostaisi, hän olisi hakeutunut perhe- ja lapsiasiavaltuutetun hommiin, ei Alma Median toimitusjohtajaksi. 
  Kyseisillä asioilla ei ole mitään tekemistä Aamulehden päätoimittajuuden kanssa, jonka Telannetta luulisi vain ja ainoastaan kiinnostavan. Sen tajuaa jokainen vähääkään rekrytointiasioihin perehtynyt ihminen. Varmasti muutkin.
  Anttikoski ei ole osannut asianosaisena ja pettyneenä ajatella asiaa riittävän kokonaisvaltaisesti. Todellisuudessa kysymys on varmasti ollut vain siitä, miten Anttikoski pystyy sitoutumaan lehden levikkialueen asioihin. Eihän Telannetta voi mikään muu kiinnostaa. 
  Jos perheen jäämisessä Helsinkiin olisi ollut kysymys ns. hyvästä perhetilanteesta,  mikä voisi olla toki toisinkin, niin se olisi Päivin kohdalla tarkoittanut sitä, että hän olisi kaikissa mahdollisissa käänteissä matkustanut perheensä luo Helsinkiin. Edellyttäen, että perhe on hänelle tärkeä. Mikä yleensä on meistä jokaiselle. Minimissään kaikkina viikonloppuina, todennäköisesti myös vähintään kerran keskellä viikkoa, ”pahimmassa” tapauksessa joka ilta. Ei Tampereelle niin pitkä matka Helsinginstä ole. Kuka kehtaa lausua ääneen, että asuminen ei olisi ollut päätoimittajan valinnassa merkityksellinen asia? 
  Telanne teki kokonaisvaltaisesti ajatellen fiksun päätöksen. Palkkasi lehteensä todennäköisesti sitoutuvamman päätoimittajan kuin mitä Anttikoski olisi ollut. Riski sitoutumisessa oli ulkopuolisen silminkin todella suuri. 

 2. Aamulehden aiemman päätoimittaja Jouko Jokisen perhesuhteista on jutun yhteydessä annettu erilaista informaatiota. 
  Useimmissa asiayhteyksissä on kerrottu, että Jokisen perhe ei asunut hänen päätoimittajuuskaudellaan Tampereella. Yhteen mediaan oli päässyt ”pujahtamaan” myös ilmeisen todellinen käsitys asiasta? Perhe asui pääasiassa eri paikkakunnalla, joka on eri asia kuin asua eri paikkakunnalla. 
  Tässä yhteydessä tulee mieleen, että kokemus aiemmasta päätoimittajasta on myös voinut olla syy, miksi seuraavan päätoimittajan valinnan kohdalla haluttiin painottaa koko perheen asumista Tampereella. Siperialla kun on tapana opettaa. Mikäänhän ei edellytä, että vanhoja linjauksia noudatetaan uuden kohdalla. 

 3. Vain yhdessä mediassa todettiin, että myös muilta headhuntatuilta miehiltäkin oli tiedusteltu perheen muuttamisesta Tampereelle. Ei yksinomaan Anttikoskelta.
  Kielii asianmukaisesta rekrytointiprosessista. Sitä eivät useimmat mediat syystä tai toisesta ole halunneet tuoda julki.

 4. Media antoi myös ymmärtää, että Anttikoskelle oli annettu ymmärtää ennen toimitusjohtaja Telanteen tapaamista, että hän olisi ollut ykkösvaihtoehto päätoimittajaksi.
  Toimitusjohtajan tapaaminen ei voi olla läpihuutojuttu, miksi Anttikoski Telanteen tapaamisen on mediassa kuvaillut. On itsestään selvää, että lehden toimitusjohtaja haluaa tarkistaa rekrytointiprosessiin alemmalla tasolla osallistuneiden näkemyksen omakohtaisesti. Luoda oman näkemyksensä.
  Hulluhan Telanne olisi ollut, jos olisi ottanut mitä alhaalta annetaan. Olihan kysymys lehden päätoimittajasta. 
 5. Jokaisessa mediassa kerrotaan ilmeisen tarkoitushakuisesti, kuinka Telanne ”hävisi” Lapin kansan päätoimittajuuscasein Johanna Korhoselle. Jutuissa ei mainita Alma Median puolustukseksi, että ko. caseissä Korhonen valehteli Lapin kansan rekrytointihaastatteluissa puolisonsa poliittisen näkemyksen ja sukupuolen. Ymmärrän hyvin, että Telanteen luottamus ”valehtelijaan” meni. Valehtelun paljastuessa harva haluaa rekrytoida valehtelijaa lehden päätoimittajaksi! Harmi Telanteen kannalta, että valehtelu paljastui ns. kielletyissä kysymyksissä, muutenhan Telanne olisi pelastunut. Kerran valehtelija, aina valehtelija, niin Telanne varmasti Korhosen tuolloin arvioi.
  Tämä Telanteen käytöstä puoltava seikka on haluttu jättää Korhosesta mediassa puhuttaessa aina mainitsematta. Niin myös case Anttikosken yhteydessä.

 6. Mediassa ei ole arvioitu mitenkään Anttikoskea ja päätoimittajaksi valittua Jussi Tuulensuuta. Siis heidän keskinäistä osaamistaan ja pätevyyttään päätoimittajan tehtävässä. Voisiko olla, että Tuulensuu osoittautuisi vertailussa pätevämmäksi ja Telanteen "valinta" oikeaksi?
  Kai tämäkin asia olisi muussa tapauksessa otettu esille. Anttikoskihan on ollut koko ajan jutun hyvis ja Alma Median Telanne pahis.

 

Juttu on mielenkiintoinen. Ja mikä parasta se jatkuu!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Näin hyvästä ja älyllisestä sanansäilästä saa harvoin nauttia.

Aulis Saarijärvi

Kirjoituksesi oli laaja, antaumuksellinen ja riittävän sileä, ettei se saa METOO-feministijä liikkeelle kovin kirkuen.
Alman ukon asia menee sitten vaikeaksi, jos lomilta tulevat ”aktiivit suvakit” hankkivat Senaatintorille huutamaan sen normaalin 50 000 setalaista ja muuta aina jotakin huutavaa.
Silloin tulee F1 tuttu Hamilton efekti, ei rangaista todellisesti, mutta annetaan somen ruhjoa ja sipoa miesparka kunnolla kiimakiihkossaan! Ratkaisee siinä myös Alman ukon todellinen painoarvo tietyissä piireissä. Mitä miehellä on tiedossaan eliitin ulkokehältä ja sisäpesästä?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Poliisi tiedotti, että se teki itsenäisesti päätöksen tutkinnan aloittamisesta Anttikoskea kuultuaan."

Jaa, eikö ainakin kaikkien asiaa koskevien uutisten mukaan poliisi ensin päättänyt aloittaa esitutkinnan ja kuullut asianosaisia vasta sitten.

Elisa Cichoracki

Suora lainaus ESS 24.7.
"Poliisi päätti aloittaa esitutkinnan itsenäisesti sen jälkeen kun oli kuullut Anttikoskea, tapauksen tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista kertoo."

Suora lainaus Yle Uutiset 26.7
. "Miksi poliisi otti asian tutkittavaksi?
– Suoritetussa asianomistajan kuulustelussa tuli ilmi seikkoja, joiden perusteella, tässä vaiheessa, on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen, Jari Kinnunen kertoo sähköpostitse Ylelle."

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Hyvä kirjoitus. Mistä lienee painostus tullut, mutta eiköhän Sisä-Suomen poliisi vähin äänin käsittele asian ö-mappiin, ihan oman uskottavuutensakin takia. Naurettava juttu. Jos Anttikoskella on mitään pelisilmää, hän tekee kaikkensa, että asia unohdetaan. Tässä maassa on oikeitakin rikkomuksia ja rikoksia selvittämättä!

Aulis Saarijärvi

Anttikoski on sisällä valtiovallan huoneissa. Se merkitsee jotakin poliisihallitukseen. Edeltäjänsä pyrki sitä ominaisuutta käyttämään hyödykseen liian suoraviivaisesti. Joko tässä Anttikoski sortuu samaan?

Tiina Teittinen

Onko niin että tällaisissa piiri pieni pyörii-caseissa ei ole mitään merkitystä osaamisella ja pätevyydellä?
Tiedonvälityksen ollessa kyseessä jotenkin koen, että kansalaisena/ informaation kuluttajana näilläkin asioilla olisi merkitystä.

Toimituksen poiminnat